Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 20 september 2010

Een nieuwe kachel

Afgelopen vrijdag was er weer basar in het buurthuis. Chantal moest lootjes verkopen voor de loterij en verder was er schieten, oud Noorse spelletjes, eten en drinken. Het is vooral een sociaal gebeuren om met de buurtbewoners in contact te komen.

Afgelopen zaterdag heeft John samen met de buurman de oude kachel vervangen voor een nieuwe. Deze nieuwe kachel moet een besparing opleveren van 40%, dat wil dus zeggen dat we 40% minder hout zullen verstoken dan afgelopen jaar. Lijkt ons wat veel, maar we zullen zien. De houtvoorraad is meer dan voldoende dus daar komen we de winter wel mee door, met of zonder 40% besparing. De nieuwe kachel weegt 140 kg, dus tot aan de deur is die met de traktor getild.

Zaterdagmiddag heeft Sanne nog een feestje gehad bij een meisje aan de andere kant van Vegårshei, wat doorliep tot voor in de avond. Ondertussen gingen wij bij Den en Tas gourmetten, wat Luke en Amber en Anouk helemaal geweldig vinden om zelf eieren en gehaktballetjes te bakken in pannetjes.


Sanne vond het een leuk feestje en was gekleed in haar favoriete chinese jurk.

De herst komt er aan ! Of is misschien al van start gegaan. Maandag morgen was de eerste ochtend van het seizoen dat er weer een dun laagje ijs op de auto lag. In de nacht van zondag op maandag is het net even onder nul geweest ! Overdag is het gewoon lekker, maar 's avond koelt het snel af ! De bladeren aan de bomen verkleuren ook in een rap tempo...Wat eerst een zee van groen was, verkleuren nu in een snel tempo naar geel/rood en bruin. Wederom weer een prachtig schouwspel. De Noren zijn alweer druk bezig met de elandenjacht. Ieder weekend horen we wel schieten in het bos (oefenen voor de jacht), honden ver blaffen in het bos en jachtpartijen (hele gezinnen gaam samen op jacht) trekken door het bos.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S

Zondag zijn wij met de kinderen naar het " hoe maakten we vroeger ijzer" openlucht museum in Tvedestrand geweest. We reden er wekelijks voorbij, maar zijn eigenlijk nooit binnen geweest. Het is eigenlijk een grote stookoven waarin ijzer uit steen wordt gewonnen. Het water wat langs het enorme gebouw uit 1800 stroomt, wordt gebruikt om een enorme blaasgalg te activeren die de oven hoog opstookt ! De kinderen vonden het enorm interessant en spannend. (het is een groot donker gebouw met diverse gangen en donkere hoekjes)  Achter het museum was een groot park waar we na het bezoek een bakkie gingen doen, kortom...een relaxte zondag met mooi weer.

Maandag was er weer een sportuurtje. Dit keer deed ook Luke mee, omdat het voetbal door de enorme regen niet doorging. En hij vond het leuk. Waarschijnlijk gaat hij wel vaker met Sanne mee op maandagavond. Sanne had het ook vet naar haar zin omdat de jongen uit haar klas op wie ze verliefd is ook op sport zit.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S

De rest van de week ziet er als volgt uit:

- dinsdag gaan John en Chan sporten: er is dan een uur sport (steeds iets anders: Badminton, volleybal enz) voor bewoners uit deze omgeving van Vegårshei. En de kinderen kunnen dan mee om aan de andere kant van de sporthal te spelen. Dus we zullen het zien. We gaan het in ieder geval proberen !
- woensdag heeft Sanne weer een feestje van 2 kinderen uit haar klas. Luke gaat dan bij een vriendje spelen.
- en komend weekend gaan we naar Kristiansand ! Even naar de grote stad ! Kristiand is de op vijf na grootste stad van Noorwegen met 70.000 inwoners ! (evenveel als Vlaardingen geloof ik) In het centrum schijnt er een grote markt te zijn en de kinderen wilden graag een keer naar een 3-D film, dus dat kunnen we gelijk mooi combineren.