Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 20 juni 2016

Noord Noorwegen

In verband met het laatste deel van de opleiding planologie/ruimtelijke ordening die ik volgde (Chantal), ben ik 2 weken van huis geweest. Nog nooit zolang van huis geweest zonder John en de kids. Maar ze hebben het overleefd. Er lagen wel een aantal wassen en andere klussen te wachten thuis, maar ze hebben het super gedaan! 


Eerder was ik in verband met de opleiding al in Lillehammer, Gran, Bergen en Trondheim, maar nu was ik 2 weken in Noord-Noorwegen. Nog nooit eerder geweest en super mooi en indrukwekkend om die kant een keer op te gaan. De groep cursisten is 35 man groot en deze deelnemers komen uit heel Noorwegen: van noord tot zuid.

   
De eerste 5 dagen was ik in Tromsø waar ik heen vloog vanaf Kristiansand. Tromsø ligt in Noord Noorwegen, boven de poolcircel. Overdag had ik les van 9 tot 18 uur en ‘s avonds een beetje tijd voor sightseeing. Het voordeel van het bezoeken van het Noorden in de zomer is dat het niet donker wordt: er is middernachtzon. Waardoor we de mogelijkheid hadden om ‘s avonds en ‘s nachts nog wat te zien. Nadeel is dan weer dat je minder slaapt, omdat het snel laat wordt zonder dat je het eigenlijk merkt.
   
‘s avonds heb ik twee keer hard gelopen met een groepje en op die manier wat mooie plekjes gezien van Tromsø. Tromsø is een stad en is gelijktijdig een eiland, wat met 2 bruggen met het vasteland is verbonden.


   
Een andere avond zijn we met een berglift naar boven geweest een berg op, waar je mooi uitzicht over de stad hebt. Onderaan de berg staat de bekende ijskathedraal van Tromsø.
Weer een andere avond gingen we met de bus samen naar Sommerøya (zomereiland), een paradijselijk plekje in het Noorden met de mooiste zandstrandjes en heel veel veschillende mooie vogeltjes.


   Verder moesten we tussendoor voorbereidingen treffen voor 4 dagen ‘veldonderzoek’, waarin de groep van 35 man zich opsplitste in 5 groepen. Iedere groep werd naar een andere plek gestuurd (een andere gemeente), waar ze een opdracht kregen: op basis van die opdracht moesten we mensen intervieuwen van het bedrijfsleven, de gemeente en bewoners. 

  
Onze groep (we waren met zijn zessen) werden naar Andøya gestuurd: 5000 inwoners, eiland in het noorden bij de Lofoten en bekend om zijn militaire basis (Verenigde Naties onder meer), zijn ‘spacecenter’ waar onderzoek wordt gedaan naar ruimtevaart en noorderlicht en om de toerisme: vooral toerisme die naar walvissen willen kijken. Want Andøya is 1 van de beste plekjes op aarde waar je walvissen kan spotten.
   

Met het vliegtuig ging ons team van 6 man met het vliegtuig waar 38 man in pasten, richting Andøya. Hier verbleven we drie nachten, voerden onze opdracht uit, reden het eiland rond, hebben met bewoners en anderen gesproken en wat aan sightseeing gedaan. Ik ben samen met 1 andere nog op walvissafari geweest en met succes!


Na 4 dagen reisden we naar Harstad, met een auto die we gehuurd hadden. Hier moesten we de volgende dag onze bevindingen van het onderzoek presenteren en we waren geslaagd voor dit onderdeel! De laatste paar dagen verbleven we in Harstad. De stad was wat minder leuk dan Tromsø, maar nog steeds die enorm Noord-Noorwegen-sfeer was er duidelijk aanwezig. Een sfeer die je moet ervaren. Terwijl het thuis in Zuid noorwegen in  deze 2 weken 25 tot 30 graden was, was het hier in het Noorden 7 tot 15 graden: maar wel vaak met een strak blauwe lucht en weinig regen!

   
Terug gekomen in Vegårshei (thuis), had ik nog drie dagen voordat ik examen had: 2 dagen examen via internet. Inmiddels afgerond en in afwachting van het resultaat.

Super cursus was dit: 1 ding is zeker: deze kans krijg ik maar 1 keer en heeft me heel veel over Noorwegen geleerd. Wel weer blij om thuis te zijn: 2 weken is erg lang!