Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 12 mei 2014

Luke 10 jaar!!


De afgelopen drie weken na de pasen waren druk maar leuk. Het weer was overwegend goed, maar de laatste week aardig wat regen gehad. Maar goed ook, want na een paar weken zonder regen wordt het erg droog in de tuin en het bos.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN 3 WEKEN
   
Schieten, pianospelen en estafette
Luke heeft een paar weken geleden opgetreden in Risør op de ‘cultuurnacht’: een avond met een culturerele inslag waar veel muziek bij hoort. Een aantal leerlingen van de muziekschool waren daarbij gevraagd op te treden en Luke was gevraagd om piano te spelen. Dat deed hij super en kreeg een luid applaus. De directrice van de school meldde ons later dat Luke talent heeft en hij daarom op kosten van de school meer les kan krijgen. Binnenkort treedt hij ook in Vegårshei op.

 


Verder is het schieten weer begonnen voor Luke maar dan buiten. Hij schiet relatief goed en nog een paar jongens van zijn klas schieten daar. Sanne is nog steeds druk aan het handballen en loopt wat har tussendoor. Haar klas deed mee met een regionale estafettewedstrijd en Sanne zat daarbij in het snelste team van haar klas. In de zeikregen die dag werden ze vierde van de 8 teams in de regio, maar hadden enorme lol.    

Erik, Annemieke, Ruben en Elise op bezoek
We kregen bezoek van Nederlandse vrienden van ons. Ze hadden een week een huisje gehuurd bij Grimstad en kwamen gedurende die week een paar keer naar Dennis en Natasja en naar ons toe. Erg gezellig was dat en de kinderen gingen super leuk met elkaar om.Een keer samen gebarbequed en met een boot naar Lyngør geweest: een eilandje voor de kust van Tvedestrand. Lyngør is een autovrij eilandje met vakantiewoningen en ongeveer 60 vaste bewoners.

   
 Nederlandse (bijna) emigranten in Vegårshei
Chantal heeft wegens hij werk (maar ook omdat het gewoon leuk is), contact met potentiele emigranten die interesse hebben voor Vegårshei. Vorige week is er 1 familie geemigreerd naar Vegårshei: Rene, Sadife en Angelina zijn nu het zesde nederlandse gezin dat hier is komen wonen en in de zomer komt er nog een gezin bij wat de afgelopen weken hier op bezoek was om naar werk en een huis te zoeken. Nog een derde gezin was in dezelfde week voor de eerste keer op bezoek in Vegårshei en de regio: vooral om te orienteren en naar werk te zoeken. Veel Nederlanders waren er dus in Vegårshei en dat allemaal binnen 2 weken tijd. Hopen dat alles op zijn plek terecht komt voor deze gezinnen.
  
    

Klussen
John is heel ver gekomen met de carport: hij is lekker bezig en klust veel na werktijd en in de weekenden. Ook klust hij tussendoor aan de boot, die nadat hij door de sneeuw 2 gaten in de bodem had gekregen, weer gerepareerd is nu en helemaal geverfd: ons gele bootje is nu rood met wit geworden en bijna vaarklaar. Over 2,5 weken is het weer het jaarlijkse ‘fiskefestival’ , waarbij 300 tot 400 bootjes deelnemen aan een wedstrijd om de grootste vis te vangen in het meer voor ons huis. de Vegår.Voorbereidingen voor de nationale feestdag: 17 mei
Het is weer bijna 17 mei, wat de nationale feestdag is in Noorwegen. Deze dag staat vooral in het teken van ‘traditie’. Het is gebruikelijk dat de ouders van de kinderen die in de zesde klas zitten hier (dus die 12 jaar zijn), de activiteiten en het eten voor deze dag verzorgen en organiseren. Sanne zit dus in de zesde. Concreet voor ons betekent dat dus dat we 50 ‘kanelsnurrer’ (soort kaneelbroodjes) moeten bakken, Chan die dag moet helpen met de verkoop van eten en drinken en John meehelpt met 1 van de oud-noorse spelletjes. Sanne moet helpen loten verkopen voor de loterij. Na afloop is er een nog een soort wedstrijd voor volwassenen, waar John en Chan zijn gevraagd om mee te doen met ‘kjerringbæring’, ofwel: de man moet de vrouw over zijn schouder dragen en dan een parcours afleggen en proberen de snelste te zijn. Er doen nog een paar nederlanders aan mee en een stuk op 10 Noorse stellen. John heeft inmiddels al bijgedragen aan het (digitaal) maken van het boekje met het programma voor deze dag. De opbrengst van deze dag gaat overigens in de klassekassa, waarbij het geld wordt gebruikt  voor een excursiereis in de tiende klas naar Polen.
    
Luke jarig
En natuurlijk was Luke jarig! hij werd 10 jaar en vierde zijn verjaardag voor zijn klasgenootjes op een vrijdag na schooltijd. We vierden dat buiten bij de Vegartun: een camping met leuke buitenplaats aan de overkant van ons huis. We namen de BBQ mee en de kinderen konden voetballen, klimmen, spelen en schieten op ballonnen met het luchtgeweer (ja opa, die van jou nog!) wat we hadden meegenomen. Was een leuke middag met 14 jongens en 1 meisje (Sanne).De volgende dag, zaterdag, was Luke jarig. Borras was blijven slapen en ‘s ochtends waren er kadootjes. Van ons kreeg hij een horloge en een autobestuurbare boot. ‘s middags kreeg hij nog meer kadootjes toen we bezoek kregen van een aantal vrienden.